Sunday, 16 December 2012

dah lama sangat aku x karang blok aku nie...sibuk,sekarang nie kan aku dah bergelar seorang ayah..anak aku pun dah masuk 6 bulan..dalam masa beberapa bulan nie byak benda yang aku alami..aku bahagia dengan keluarga aku walaupun hidup kami x semewah mana..cukup2 makan jer org kata.aku pun x thu bila aku nak senang sket,x banyak pun xpe,janji dapat la shoping sket..sekarang gaji aku x banyak,tolak itu ini tgal cukup makan jer...arap2 taun depan gaji naik sket..hihi..tp kat tempat kerja aku nie gaji tahunan naik sket jer,dalam 30 ingit..hem ape lah nasib,nak beli seluar jean siam pun x lepas..nasib baik wife aku paham dengan keadaan aku nie..tp aku tetap rasa bersalah dengan di,dia x dapat macam mana wife2 lain dapat dari deorang suami..aku harap dia dapat bersabar dengan aku..anak aku dah besar,dah 6 bulan..alhamdulillah dia membesar depan aku sekeluarga dengan sihat walaupun ada batuk sket2 skang nie..biasela budak2..umur dia 3 bulan lebih dia dah pandai berguling habis la dia pusing,skang nie tunggu masa untuk dia merangkak n jalan plak..x sabar rasanye..t bleh a bawak g jalan2 bila dah dapat kaki..nie nak dukung bukan main berat lagi..skang dah 7.5kg..tp tubuh x la tembam mana pun..aku gembira dapat anak perempuan yg sangat cantik,orang kata ada iras2 ibu dia..yg iras aku tang dahi n dagu jer..hihihi,xpelah janji ada iras,org kata dah macam anak cina anak aku nie..yelah,dah la mata sepet,putih plak tu..dah pengasuh dia bagi nama amoi plak..cakap pasal pengasuh buat aku pening,pengasuh skang nie lain macam jer perangai,slalu tinggal ank aku kat ank dia..klu anak dia dah besar tu x pe la..nie baru ting 1..in case emergency camana..bongok betul la...dah tu selalu bawak ank aku nie keluar..xbgtau sepatah haram..bimbang la skang nie...aritu suruh wife tugur,tgok skang nie dah lain macam perangai dia...jd kurang rapat dah..semalam adik ipar aku dari kampung datang..ingat nak suh dia jer yg jaga..lgpun dia baru habis stpm,tgah tunggu result la nie..tp bimbang jgak nak tinggal kat dia..dia bukan pandai pun jaga budak..adoi...pening2..semalam sebelum tido,borak2 ngan wife aku,dia citer knapela kadang2 dia ada rasa benci kat aku........huh,aku terkejut giler dgar,sedih pun ada...aku ingatkan disebabkan kewangan kitaorg...tp dia bgtau bukan,dia suspec ada org bomohkan dia..aku x percaya sangat benda nie,tapi benda nie memang ada n aku penah lihat sdri..aku bingun skang nie nak buat mcam mana...aku sayang sangat kat dia..walau apa pun aku thu dia pun syg kat aku..smoga hubungan kami berkekalan...aku pun berharap di masa datang aku nak tambah baby lg,hihihi...kali nie nak baby boy plak..ok lah,bila luah perasaan camnie rasa tenang sket...nak sambung kerja balik ah..untuk mu sayang aku cinta sama kamuuuuuuu.... :)

Thursday, 9 February 2012

cerita kampung

Dapat jugak balik kg cuti maulidur rasul dan taipusam baru nie..aku gembira bila tengok wife aku tersenyum panjang.kesempatan balik kg ari tu diisi penuh dengan aktiviti bersama keluarga mertua..hubungan aku dengan ipar2 aku bertambah erat..hehehe.mana x nye,abg ipar aku mempunyai minat memelihara burung,dan memang banyak a burung kat rumah tu.dan aku plak minat memelihara ikan..sampaikan hari nak balik kl tu sempat lagi aku keluar pergi cari aquarium..hehehe..wife aku sokong jer minat aku nie..pg2 lagi aku dah keluar naik motor bersama dia pergi sungai..bukan ape pasal nak ambik pasir untuk letak dalam aquarium aku nie...kat kl nak cari susah,nak kena beli plak tu,dah la mahal..sepanjang 4 hari d kampung,aku gunakan masa yang ada untuk melawat saudara mara.kesian ibu mertua aku..2 hari berjalan turun petang balik tengah malam..hehe.mesti sakit pinggang kena lambung dengan keta aku tu..hehehe..tapi ape2 pun aku gembira balik rumah mertuaku walaupun x sempat nak menjenguk rumah aku sendiri.nanti mungkin balik lain kali nak jugak singgah rumah,tidur semalam 2 ker..lagipun sayang kat rumah tu kosong selepas ibu bapa aku meninggal.tinggal abg aku 2 orang jer kat rumah tu..itu pun kadang2 jugak balik sebab diaorang duduk kat rumah kakak aku kat kb..harap wife aku faham perasaan aku nie.ape2 pun thank you sayang kerana berada disamping abang selama nie..muah...hehehe

Thursday, 2 February 2012

luahan hati

rasa tersentuh sangat bila x dapat bagi ape yang patut dia dapat..rasa bersalah pun ada...tapi ape aku nak buat..aku ingat aku dapat bahagiakan dia bila aku bertukar kerja ari tu...aku harapkan adanye ot untung menambah pendapatan aku..tapi sekarang nie ot tu x der lagi bagi aku yang baru nie..aku harap dia akan paham dengan situasi aku nie..bila la aku nak ada duit nie..klau la aku ada duit,aku nak beli ape jer yang dia nak,tapi sekarang aku belum mampu lagi buat semua tu..aku pasti dia sedih hidup ngan aku nie..tapi aku harap sangat dia bersabar untuk sementara waktu nie..aku yakin ada rezeki lepas nie..x lama lagi dah nak dapat baby,lagi la aku sakit kepala...dia,lagi la lebih banyak pikir daripada aku..terasa jgak nak buat part time,tapi aku pikir plak masa aku dengan dia...aku xnak dia kesunyian..macam dia rasa masa aku kerja kilang dulu..tapi aku sangat sayangkan dia..harap dia dapat bersabar dengan aku sepanjang hayat aku..

Thursday, 26 January 2012

boring.....................................

pergh,petang nie memang boring giler..dah la internet slow,nak bukak facebook pun x leh..kat luar opis dah gelap semacam jer,mayby nak ujan plak..hem semalam dah lunyai kena hujan..nasip la aku ulang alik kerja naik motor,dah la kerja jauh..pagi tadi dah la lewat bangun,wife aku pun x sedar,biase dia bangun awal pagi masak sarapan..semalam dah plan yang pagi nie nak masak resepi ayam campak..hehehe..xtahu la resepi ape,tapi sedap la jgak..dalam buku resepi xder nie..pagi tadi sedar2 dah nak kul 8,kejut wife dia x nak bangun lak,aku pun sambung la tdo 15 minit lg..hehehe..dah bangun mandi siap wife x nak bangun lagi..x tahu la 2 3 menjak nie sedap jer dia tido..nak paksa bangun kesian la pulak,nak tinggal tadi pun berat hati..sayang2 kul berapa bangun tadi erk???ape2 pun abang sayangkan ayang..tunggu kepulangan abg yang mungkin balik berbasahkan hujan ye,,hehehe

Wednesday, 18 January 2012

wanyang & downtown.

nak dijadikan kisahnye,ptang semalam sambil2 layan cerita gemersik kalbu bersama wife tercinta tiba2 adik dia msg la plak..(kalau nak tgok wayang mai lah,aku last kerja esok,ada cerita baru 3d)..wife dah tegok aku dah lain macam jer,mana x nye masa tu aku dah senyum lebar dah bila sebut nak tengok wayang nie..maklum la kitaorang memang kaki wayang tapi semenjak 2 menjak nie dah kurang sket..hehe..bincang punya bincang pergi la tgok wayang..citer start kul 10.15..kesian tgok wife pakai spec 3d,hehe,yela dah berat kan,asyik nak jatuh jer..dah la citer macam x best jer,bukan banyak pun 3d dalam citer tu...x nampak 3d pon..dah tu masa balik singgah la dekat downtown cheras la..memang niat nak singgah pun kan,nak cari baju mengandung wife aku nie..aku plok juz beli minyak wangi jer...tgok jam dah kul 1 lebih...kitaorang pun gerak balik,sampai ptrajaya kul 1.45pg..wife mengantuk sangat msa tu terus tido..x pasal2 pagi nie bgun tdo mengantuk lg...kesian ayang,nanti kalau x der kerja g la tido jap kat surau ek..hehe..ape2 pun heppy kerluar ngan ayang semalam..love u sayang..

Wednesday, 11 January 2012

kepala dah kat kg..

teringin rasanye nak balik kampung raya cina nie..yela cuti panjang tu..hem 9 hari jgak la klu dikira balik.tp bila nak balik kampung nie nak kena ada modal yang banyak.kena pikir semua kos termasuk miyak pergi balik,servis kereta,makan.Tp bila duk pikir2 balik banyak la plak kos nye...dah la tayar macam dah botak jer.camana la aku nak buat,nak balik jgak ker atau sabar balik bulan 4 nie untuk buat kesyukuran untuk my baby???aku rasa wife aku pun memang rindu kat kg,mana x rindukan,dia masih ada mak dah ayah serta adik2 kat kg.bila balik jer mesti meriah..aku walaupun kat kg aku dah xder sapa2..tp kenangan aku kat situ banyak..aku rasa tenang je bila duk kg..tp klu balik kejap2 jer,yelah dah x der orangkan.sayang kat rumah besar2..hope klu ada rezeki lebih...nak jgak aku balik kg nie...hehehe

Sunday, 8 January 2012

sedikit tentang ikan cap@red comet

komet - Goldfish Red Comet- Carassius Auratus

Lokal Name :
Komet

Commone Name :
Goldfish Red Comet

Scientific Name :
Carassius Auratus

Code : 611003


Red Comet adalah salah satu jenis Goldfish yang banyak di gemari masyarakat, selain bentuk dan warnanya yang bagus, ikan ini harganya juga relatif sangat terjangkau di bandingkan dengan ikan sejenis yang lainya. mempunyai ciri-ciri fisik ekor dan sirip yang panjang, ukuran tubuh yang kecil panjang ikan ini rata rata sekitar -+ 5 cm - 12 cm (ukuran rata-rata), mempunyai warna warna belang merah, putih, hitam dan keemasan.